Valerija Nikolovska

fbt

 

 

Iako je u javnosti poznata kao jedna od najboljih jazz pjevačica u Hrvatskoj i vokalna trenerica u timu “Massimo” u popularnom televizijskom glazbeno-natjecateljskom showu “The Voice Hrvatska” (URL: https://youtu.be/wvWsY_m9Z64 https://youtu.be/IRcyEeNQF58), Valerija Nikolovska svestrana je glazbenica.

U svojoj glazbenoj karijeri, osim jazza i rocka, bavila se je i bluesom, gospelom, acid jazzom, funkom i soul glazbom i to ne samo kao interpret već i kao autorica tekstova i glazbe.

 

 

Još u ranom djetinjstvu pokazuje veliki interes za glazbu. Pohađa privatne satove gitare i pjevanja, nastupa na priredbama i svečanostima sa školskim zborom, tamburaškim orkestrom i kao solistica.

Fascinacija gospelom, bluesom i soulom rađa se još u osnovnoj školi kad na poklon od majke dobiva svoj prvi LP – Greatest hits gospel dive Mahalie Jackson.

Profesionalno se bavi glazbom od kraja osamdesetih kad postaje član zagrebačkog country-blues/ragtime sastava Delta (članovi: Darko Frančić, gitara, flauta i vokal, Mario Šenica, gitara, Bojan Kambič, gitara i usna harmonika). S njima izvodi klasike starih blues majstora kao Skip James, Mississippi James Hurt, Bessie Smith…

Potom počinje pjevati u Blues Power Bandu s kojim nekoliko godina izučava i izvodi Chicago blues. Članovi ovog sastava bili su i usnoharmonikaš Krešo Oremuš, gitarist Božidar Iživkić, saxofonist Marko Križan te neko vrijeme i basist Lino Dević.

Još jedan od blues projekata iz tog doba jest onaj s tršćanskim blues gitaristom i pjevačem Francom Torrom Trisciuzziem s kojim nekoliko godina intenzivno nastupa i u duu i s bendom u klubovima i na festivalima u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Krajem devedesetih godina pojavljuje u nekoliko funk-soul-acid jazz projekata – Songkillers, Igor Geržina band (URL: https://youtu.be/9Dif_OhHehM), Mayales (Svima Želim Raj za Sve 1999.Aquarius rec).

Prvi samostalni album The Bright Side of The Blues objavljuje 2000. god. (URL: https://youtu.be/cPEfZDt9e2A).

Album je svojevrsni siže njezine dotadašnje klupske i koncertne aktivnosti te na njemu nalazimo obrade klasika kao Easy Street, Lady sings The Blues, prve autorske skladbe Rollin’ i Well paid Girl te tada aktualan hit Mogu i sama s Mayales (URL: https://youtu.be/zIc1QylQiC0). Album je snimljen uživo u zagrebačkom klubu Aquarius.

Drugi album iz 2004. naslova Open je u potpunosti autorski s Valerijinim tekstovima na engleskom jeziku i glazbom Viktora Lipića, klavijaturista, skladatelja i Valerijinog životnog suputnika.

U tom periodu dolazi i do suradnje s jazz gitaristom i skladateljem Elvisom Stanićem (Bolja strana svijeta, Croatia records 2006.) uz intenzivnu koncertnu aktivnost s njegovim bendom (Novi Sad jazz festival 2005., Porgy and Bess Wienna 2005., Pančevo jazz festival 2005., Jazz festival Lošinj 2006-, Internationala jazz festival Osijek 2007. i mnogi drugi).

Tijekom 2000-tih Valerijin se glazbeni fokus sve više okreće jazzu. S Big Bandom HRT-a pod ravnanjem maestra Silvija Glojnarića prvi puta nastupa u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog izvodeći jazz standarde (CD Big Band HRT-a i solisti 2002./2003.).

S Viktorom Lipićem gradi repertoar jazz standarda koji i dalje nadograđuju i izvode.
S bubnjarem Damirom Šomenom, Valerija i Viktor formiraju Trio LiVaDa (URL: http://trio-livada.wix.com/free) koji djeluje i danas izvodeći autorsku glazbu i originalne obrade jazz standarda.

Tijekom 2013. i 2014. suradnje sa velikim jazz sastavima: koncert sa HGM jazz orkestrom pod ravnanjem maestra Sigia Feigla u Maloj dvorani Lisinski te snimanja i nastupi sa švedskim trubačem, multiinstrumentalistom Lasse Lindgrenom i njegovim Big Constellation sastavom (CD The Unrecorded Fox).

2014. objavljena je Roots&Weeds, skladba za koju je Valerija pisala tekst na glazbu basiste Maria Rašića za njegov album Balkan Zoo (Croatia rec.). Tako započinje i koncertna aktivnost sa Mariovim Balkan Zoo Ensemble (URL: https://youtu.be/LDJAd94Ij7c).

2015. Valerija i Viktor snimaju album svoje autorske glazbe u aranžmanima za big band (Well paid Girl, Croatia rec.) u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a pod ravnanjem maestra Andreasa Marinella (URL: https://youtu.be/wu41RDGLK8w). Aranžmane potpisuju Luka Žužić, Joe Kaplowitz i Andreas Marinello. Ovaj program doživio je koncertnu turneju od 7 koncerata tijekom ljeta 2015. (Zagreb, Slavonski Brod, Virovitica, Metković, Hvar ,Zadar, Grožnjan).

U ovom periodu začinje se još jedan Valerijin blues projekt – Nothin’ but The Blues s Davorom Doležalom – gitara, Milo Stavros – bubanj i Viktor Lipić – orgulje s blues i blues-funk programom velikih blues autora – Freddie King, B. B. King, Willie Dixon … Band je aktivan i danas.

U posljednjih nekoliko godina surađuje sa riječkim gitaristom Darkom Jurkovićem Charliem u formaciji zvanoj Double Standards sa Jazz standardima i dijelom autorskog repertoara (URL: https://youtu.be/g-szSYfCyyM).

Valerija je česta gošća i kolegicama – Zdenki Kovačiček na obljetničkom koncertu “Glazbena autobiografija” 2017. u Velikoj dvorani Lisinski sa skladbama Janis Joplin koje je vežu i uz kasniju suradnju sa Zdenkom (URL: https://youtu.be/wcDrzWfFc40te) te kolegici Leli Kaplowitz u Maloj dvorani 2020. s Lelinim autorskim skladbama.

Tijekom prethodne i ove godine Valerija radi na repertoaru Janis Joplin s blues-rock glazbenicima Brankom Bogunovićem-Pifom, Vedranom Božićem, Tomasom Krkačem povodom 50. obljetnice smrti legendarne pjevačice. Ovaj program je do sada izveden na nekoliko značajnijih događanja (Jerry Ricks blues festival Kastav 2020., Fontana blues festival Varaždin 2020.).

Kao tekstopisac i pjevačica gostuje na albumu High spirit našeg prominentnog jazz saksofoniste i skladatelja Mire Kadoića koji je upravo pred objavljivanjem.

Dragocjeno iskustvo edukatora stječe sudjelovanjem na poznatom televizijskom glazbeno-natjecateljskom showu “The Voice Hrvatska” u 3. sezoni kao vokalna trenerica u timu “Massimo” (URL: https://youtu.be/wvWsY_m9Z64 https://youtu.be/IRcyEeNQF58).

Valerija je nominirana za diskografsku nagradu Porin 1999. za najbolji ženski vokal, dobitnica je novinarske nagrade Crni mačak za ženski vokal 2000. i 2001. god. te nagrade Donat Fm zadarskog radija za ženski vokal godine 1997.