Ksenija Erker

ksenija1Osim kao solo pjevačica osebujna glasa, Ksenija Erker  poznata je javnosti i kao vrhunska prateća vokalistica te dugogodišnja članica žirija popularnog televizijskog glazbeno-natjecateljskog show-a “Zvijezde pjevaju”.

Ksenija Erker profesionalno počinje pjevati već s 8 godina u dječjem zboru HNK Zagreb za potrebe opera Carmen, Boris Godunov, Carmina Burana i dr. U HNK Zagreb ostaje 4 godine nakon čega prelazi u dječji zbor RTV Zagreb.

Već s 14 godina postaje članica vokalnog kvarteta Melos s kojim pjeva prateće vokale doslovno svim tadašnjim pjevačima i na svim festivalima ondašnje države: Zagreb, Opatija, Split, Krapina, Skopje, Ljubljana, Beograd i Sarajevo. Od 1500  snimljenih pjesama posebno je ponosna na prateće vokale za Arsena i “Dnevnik jedne ljubavi” Josipe Lisac.

Solističku karijeru započinje singlom “Povedi me večeras” (1973) da bi slijedeće 1974. snimila pjesmu “Proljeće je otpočelo s kišom” A. Dedića koja je postala veliki hit u cijeloj bivšoj državi (danas pjesma ima preko 2 milijuna pregleda na YouTube-u) i ostaje glazbena osobna karta pjevačice.

Uslijedili su mnogi koncerti diljem Hrvatske, Srbije, Makedonije, BiH i Sovjetskog Saveza. Krajem te 1974. na Zagrebfestu s pjesmom “Doći će dan” osvaja nagradu za najboljeg debitanta, interpretaciju i 3. nagradu publike.

Osamdesetih svoju uspješnu karijeru podređuje obiteljskom životu (kćerima Hani i Martini), ali ipak i dalje snima albume i pojavljuje se na festivalima, koncertima i u televizijskim emisijama te tako iza nje ostaju evergreeni: “Povedi me večeras”, “Proljeće bez tebe”, “Dobro veče moj živote”, “Ti si moja inspiracija”, “Zgublena zvezda” i dr. Objavila je 8 LP albuma, dvadesetak singlica, a 2008. Croatia Records je objavila Zlatnu kolekciju, dvostruki CD Ksenijinih najpoznatijih uspješnica.

Zadnjih 7 godina Ksenija nastupa sa svoje tri predstave koje je osmislila: “Nismo sve Karenjine” s Verom Zimom, “Takvim sjajem može sjati” kao posveta A. Dediću i “Mirno teku rijeke” kao posveta Dragi Britviću. S takvim programima, Ksenija uspješno njeguje svoj šansonjerski stil kojem je odana.

NAGRADE:

1974., Zagrebfest: nagrada za najboljeg debitanta, interpretaciju i 3. mjesto publike
1989., Portorož, festival Melodije sonca in morja: 1.nagrada žirija
za pjesmu Alla fine della strada
1990., Portorož, festival Melodije sonca in morja: nagrada za najbolju interpretaciju
za pjesmu Verso nel stelle
2002., Porin u kategoriji duhovne glazbe za CD Božić u obitelji
2006., Krapinski festival: 1. nagrada s pjesmom Zgublena zvezda