Jacques Houdek

JACQUES HOUDEK - slika za GG

JACQUES HOUDEK (rođen 14. travnja 1981. u Zagrebu) jedan je od najboljih vokala ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji što najbolje govori i njegov nadimak ‘Gospodin Glas’. Svojim originalnim izvedbama u različitim žanrovima već punih 18 godina osvaja publiku svih dobnih skupina. Megahitovi poput ‘Stotinama godina’, ‘Zauvijek tvoj’, ‘Živim za to’, ‘Nov čovjek’, ‘Sam’, ‘Srećom imam tebe’, ‘Dužna si’, ‘Nepobjediva’ i ‘Na krilima ljubavi’ potvrdili su Jacquesa kao jednu od najvećih estradnih zvijezda na ovim prostorima. U svojoj bogatoj diskografiji može se pohvaliti s 13 diskografskih izdanja, a albumi su mu prodani u čak pet srebrnih, i u jednoj zlatnoj, platinastoj i dijamantnoj nakladi. Ovaj glazbenik ekskluzivna statusa i veliki vokalni autoritet mentor je u showovima ‘THE VOICE – najljepši glas Hrvatske’ i ‘RTL ZVIJEZDE’, a do trijumfalnih pobjeda doveo je članice svoga tima – Ninu Kraljić i Ilmu Karahmet. Kontinuiranu samostalnu profesionalnu karijeru započeo je 2000. godine, a do danas je održao tisuće koncerata u Hrvatskoj i regiji te ostvario iznimno uspješne suradnje s nizom eminentnih glazbenika. Besprijekoran vokal, suverenost u izvedbi i originalnost u scenskoj pojavi izdvojili su ga od samog početka od stereotipa i podigli ljestvicu standarda na višu razinu. Osim na hrvatskom, pjevao je i snimao na engleskom, talijanskom, njemačkom, španjolskom, francuskom, slovenskom, makedonskom, pa čak i maorskom jeziku. Radi svoga nesebičnoga humanitarnoga djelovanja posebno je omiljen i među ljudima s posebnim potrebama i djecom.

17. veljače 2017. objavljeno je da će Jacques predstavljati Republiku Hrvatsku na Natjecanju za pjesmu Eurovizije u Kijevu 2017. Svojom jedinstvenom izvedbom pjesme MY FRIEND Jacques je oduševio 200 milijuna eurovizijskih gledatelja te se plasirao u veliko finale u kojem je zauzeo sjajno 13. mjesto (i 9. mjesto od publike) što je najbolji hrvatski rezultat u posljednjih deset godina.

2018. godine Jacques je objavio čak pet singlova i videospotova, što ga svrstava u sam vrh najaktivnijih hrvatskih glazbenika, a hit singl ‘SAM’ nominiran je za Najbolju pjesmu 2018. godine, dok je Jacques nominiran za vrijednu nagradu ‘Zlatni Studio’ u kategoriji Pjevača godine.

Jacquesova autorska pjesma THE DREAM u izvedbi Roka Blaževića pobijedila je na Dori 2019. te je predstavljala Hrvatsku u Tel Avivu na 64. EUROSONGU.

GLAZBENI POČECI

Od najranije dobi pokazivao je nesvakidašnju sklonost glazbi. Wunderkind, na čiji su talent ukazivali uspješni glazbeni pedagozi, u osnovnoj je glazbenoj školi svirao glasovir, dok je srednjoškolsko obrazovanje završio u odjelu solo pjevanja. U Bostonu 2001. godine upisuje solo pjevanje na prestižnom Berklee College of Music, a svoje vokalne sposobnosti usavršava na seminarima u Francuskoj, Grčkoj i Italiji. Kao iznimno mlad i talentiran glazbenik započinje održavati tjedne klupske koncerte u zagrebačkom klubu glazbenika Sax. Ti koncerti potrajali su čak osam sezona i danas se među zahtjevnom i probranom publikom spominju kao kultni glazbeni događaji.

Prvi singl, pjesma ‘Čarolija’, Jacquesu izlazi 2002. godine, a njome se široj publici predstavio na Dori, hrvatskome natjecanju za pjesmu Eurovizije, gdje ga je zamijetio i maestro Zdravko Šljivac, ponudio mu suradnju i izrekao javnu pohvalu da se takav pjevač rađa jednom u 300 godina. Već sljedećeg mjeseca Jacques potpisuje ekskluzivni izdavački ugovor s diskografskom kućom ‘Croatia Records’, s kojom je uspješno surađivao 15 godina, a plod te uspješne suradnje su čak 13 diskografskih izdanja.
2018. godine Jacques potpisuje ekskluzivan diskografski ugovor s izdavačkom kućom RTL MUSIC.

STRUKTURA NASTAVE

Upoznavanje s glazbenom industrijom i njen utjecaj na pjevača kroz bogato osobno iskustvo profesionalne karijere mentora pjevača Jacquesa Houdeka.

Teoretski rad na upoznavanju s tehnikama disanja i pjevanja, edukacija o pravilnom korištenju glasa kao instrumenta, edukacija o vokalnoj higijeni pjevača.

Teoretski i praktični rad na treniranju pjevača; pjevačke vježbe, povećanje raspona glasa, kontrola glasa, intonacija, dikcija, interpretacija i estetsko stiliziranje vokala.

Teoretski i praktični rad na višeglasnom pjevanju, harmonizaciji pratećih vokala, vokalnom aranžmanu i improvizaciji kroz različite žanrove s korepetitorom.

Praktični rad u glazbenom studiju; snimanje i produkcija singla/pjesme.

Praktičan rad na umjetničkom osmišljavanju i pripremi showcase koncerta, odabir prikladnog repertoara, probe s vrhunskim profesionalnim glazbenicima, showcase koncert.

DISKOGRAFIJA

(2016.)│TKO JE, SRCE, U TE DIRN’O? (najljepše starogradske pjesme)
(2015.)│THE BEST OF
(2012.)│MENI ZA LJUBAV (4. studijski album)
(2010.)│NAJVEĆI BOŽIĆNI HITOVI (feat. Zagrebački solisti & Zvjezdice)
(2010.)│NAJLJEPŠE LJUBAVNE PJESME
(2008.)│CRNO I BIJELO (3. studijski album)
(2008.)│IDEMO U ZOOLOŠKI VRT (album za djecu)
(2008.)│LIVE IN SAX! (CD+DVD)
(2007.)│ZA POSEBNE TRENUTKE
(2007.)│LIVE IN GAVELLA (DVD)
(2006.)│ŽIVIM ZA TO (2. studijski album)
(2005.)│KAD SI SRETAN (album za djecu)
(2004.)│ČAROLIJA (1. studijski album)
DISKOGRAFSKE NAGRADE I PRIZNANJA

Dobitnik hrvatske diskografske nagrade PORIN četiri puta.

(2010.)│NAJBOLJI BOŽIĆNI ALBUM
(2009.)│NAJBOLJI ALBUM ZA DJECU
(2008.)│NAJBOLJA MUŠKA VOKALNA IZVEDBA
(2004.)│NAJBOLJI NOVI IZVOĐAČ

Nominacije za nagradu Porin ostvaruje i u kategorijama:

– HIT GODINE
– NAJBOLJI POP ALBUM
– NAJBOLJA VOKALNA SURADNJA
– NAJBOLJI ALBUM TAMBURAŠKE GLAZBE

FESTIVALSKE NAGRADE I PRIZNANJA

(2017.)│NARODNI RADIO (TOP 10 pjesama 2016. godine)
(2011.)│CMC FESTIVAL (Najslušanija pjesma)
(2009.)│HRF (Nagrada glazbenih urednika)
(2009.)│OHRID FEST (1. nagrada stručnog suda)
(2009.)│BUDVA (Nagrada za najbolji aranžman i 3. nagrada stručnog suda)
(2009.)│MOSTAR (Grand Prix)
(2008.)│RADIO M, BiH (Nagrada za najboljeg hrvatskog izvođača)
(2007.)│KRAPINSKI FESTIVAL (2. nagrada stručnog suda)
(2006.)│BIHAĆKI FESTIVAL (Najbolja vokalna izvedba)
(2005.)│RADIJSKI FESTIVAL BiH (Nagrada za najboljeg hrvatskog izvođača)
(2005.)│BANJALUČKI FESTIVAL (Najbolja vokalna izvedba)
(2004.)│MELODIJE KVARNERA (Grand Prix)
(2004.)│BIHAĆKI FESTIVAL (2. i 3. nagrada)

TELEVIZIJSKI, KONCERTNI I PROFESIONALNI USPJESI

2018. član žirija u showu ZVIJEZDE 2018. (RTL) – mentor pobjednik
2015. mentor pobjednik u showu ‘THE VOICE – najljepši glas Hrvatske’ (HRT)
2010. i 2007. – pobjednik HRT-ova showa ‘Zvijezde pjevaju’ (HRT)
2007. – član žirija glazbenog realityja ‘SHOWTIME’ (Nova TV)
2003. – član žirija glazbenog realityja ‘STORY SUPERNOVA (Nova TV)

Održao tisuće nastupa i koncerata diljem Hrvatske i regije.
Podržao stotine humanitarnih akcija i koncerata,
Kum humanitarne udruge RTL POMAŽE DJECI.

2007. do danas – čak 20 puta rasprodao KD ”Vatroslav Lisinski”, samostalni koncerti
20.11.2016. – HNK SPLIT, ‘Dva glasa – dva instrumenta’, Jacques Houdek & Nina Kraljić
12.08.2016. – Velika Ljetna pozornica u Opatiji, gala koncert ‘Najljepši glas pjeva za Vas’
19.02.2012. – Gala koncert ‘Jacques Houdek & dive’, HNK ZAGREB
19.12.2010. – Lincoln Centre, New York, koncert povodom 10. godišnjice karijere
14.02.2007. – Valentinovo u Komediji (koncert povodom Dana zaljubljenih)
14.05.2006. – koncertna promocija albuma u kazalištu Gavella u Zagrebu

2018. igrao ulogu Heroda u Komedijinom kultnom spektaklu ‘Jesus Christ Superstar’

2016./17. igrao glavnu ulogu u dječjem spektaklu ‘Kraševa Slatka bajka’ (rasprodan čak 46 puta)

2007. do danas – redovno u TOP 20 najslušanijih izvođača u RH (prema izvješću HUZIP-a)

Redovan član Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i autor mnogih svojih uspješnica.

PROFESIONALNE SURADNJE

GLAZBENICI
Goran Kovačić, Robert Vrbančić, Alan Dović, Kristijan Zebić, Krunoslav Dražić, Antun Stašić, Ante Gelo, Krunoslav Levačić, Dalibor Marinković, Davor Černigoj, Nebojša Buhin, Zlatan Došlić, Igor Geržina…

PRODUCENTI
Predrag Martinjak, Tihomir Ivanetić, Bojan Šalamon Shalla, Nikša Bratoš, David Vurdelja, Tihomir Preradović, Mahir Sarihodžić, Olja Dešić, Boris Đurđević, Dalibor Paurić, Hrvoje Runtić…

AUTORI
Ante Pecotić, Aleksandra Milutinović, Aleksandra Kovač, Andrea Čubrić, Bruno Kovačić, Ivana Plechinger, Ines Prajo, Arijana Kunštek, Zorana Šiljeg, Tonči Huljić, Ivica Krajač, Ivan Škunca…

DIRIGENTI
Zdravko Šljivac, Alan Bjelinski, Siniša Leopold, Stipica Kalogjera, Nikica Kalogjera, Joško Banov…

ANSAMBLI
Djevojački zbor ‘Zvjezdice’, Dječji zbor ‘Klinci s Ribnjaka’, Zagrebački solisti, Big Band HRT-a, Ante Gelo Big Band, Nikša Bratoš Band, tamburaški orkestar Krunoslava Dražića, tamburaški orkestar HRT-a, Maestro orkestar Antuna Stašića

PJEVAČI
Tereza Kesovija, Gabi Novak, Josipa Lisac, Radojka Šverko, Vera Svoboda, Zdenka Kovačiček, Zdenka Vučković, Doris Dragović, Nina Badrić, Vanna, Ivana Kindl, Ivana Husar, Maja Blagdan, Kaliopi, Oliver Dragojević, Krunoslav Slabinac, Tony Cetinski, Massimo, Marko Tolja, grupa Erato…

MEĐUNARODNI USPJESI

U siječnju 2011. na pjevačkom natjecanju Open Mic UK u Londonu zauzeo je 4. mjesto od ukupno 16.000 prijavljenih natjecatelja, u finalu koje je održano o O2 Areni. Sudjelovao je i u britanskom showu X Factor, gdje je dobio nadimak „Croatian sensation“ i izborio ulazak u top 100 kandidata od međutim, natjecanje, nažalost, nije mogao nastaviti zbog činjenice što nije imao radnu dozvolu.

Na eurovizijskoj pozornici oduševio je svojom neponovljivom izvedbom pjesme ‘My friend’, plasirao se u veliko finale i zauzeo sjajno 13. mjesto na 62. natjecanju za pjesmu Eurovizije u Kijevu.