Dino Jelusić

dino_jelusic10-010419

Dino Jelusić je hrvatski rock pjevač. Hrvatska javnost najviše ga se sjeća kao dječaka koji je 2003. godine predstavljao Hrvatsku na prvom Dječjem Eurosongu u Kopenhagenu i donio hrvatskoj pobjedu na prvom dječjem Eurosongu.

Dino je ostao u glazbenim vodama i s vremenom je postao jedan od najboljih hrvatskih vokala, a njegovim sposobnostima se dive i veliki svjetski izvođači.

Privatni život

Rođen je 4. lipnja 1992. godine u Požegi, u obitelji Darija i Lorene Jelusić. Otac Dario se također bavio glazbom, svirao je u grupi Neki to vole vruće.

Dino je odrastao na Gibonniju i bio je veliki fan njegova prva četiri albuma. Kaže kako su oni zapravo razlog zbog kojeg se počeo baviti pjevanjem. Još neki od domaćih glazbenika koje cijeni su Josipa LisacGoran Bare, Radojka Šverko, MassimoOliverVannaNina Badrić i Parni Valjak.

Oduvijek je volio istraživati i putovati, a jako voli i zemljopis, tenis i stolni tenis. Za glazbu kaže da je njegov spas kad je loše volje te da ima nevjerojatan utjecaj na njega i njegov život u svim segmentima.

Posao

Dino Jelusić je s pjesmom “Ti si moja prva ljubav” 2003. godine pobijedio na dječjem Eurosongu koji se održao u Kopenhagenu. U godinama koje su slijedile nakon toga proputovao je svijet, svirao i pjevao po Europi, Americi, Australiji i Južnoafričkoj Republici.

Izdao je album u 13 zemalja, a u Australiji je snimio album s bivšim producentom Davida Bowieja. Glumio je u kazalištu, pjevao u rock operama i posuđivao glas u animiranim filmovima.

Posebno je ponosan na to što se nije promijenio nakon velikog uspjeha koji je doživio kao klinac, jer smatra da mnogi ljudi, osobito u toj dječjoj dobi, znaju u glavi stvoriti drugačiju sliku o sebi nakon što osjete svjetla pozornice i kamere.

Osim toga, jako je ponosan na glazbu koju radi i na svoju obitelj koja mu je oduvijek bila izuzetno velika podrška i vjetar u leđa. Izuzetne stvari kojih se uvijek rado voli sjetiti su velike pozornice i zajednički koncerti s Arcade Fire, UB40, Mastodonom i Ronanom Keatingom.

2011. godine objavio je svoj prvi solo album pod nazivom “Living My Own Life”.

Dino je 2014. godine izdao konceptualni album “Prošao sam sve” koji je utemeljen na knjizi “260 dana” autora Marijana Gubine. Riječ je o priči o desetogodišnjem dječaku koji je tijekom Domovinskog rata preživio 260 dana zatočeništva u ratnom logoru.

Jon Macaluso je početkom 2015. godine tražio novog pjevača za svoju grupu Stone Leaders pa je angažirao Dina. Također je bio pozvan da turneju s novom formacijom benda Ark u kojemu je zamijenio Jorna Landea. Bio je i član benda The Ralph s kojim se izdao album “Enter Escape”.

2016. godine postaje član slavnog američkog benda, stadionske atrakcije Trans-Siberian Orchestra. Uoči turneje po 20 američkih gradova na koju je trebao krenuti s tim bendom, Dino Jelusić je pobijedio na najvećem svjetskom festivalu pjevača New Wave u Sočiju.

Dok ga u inozemstvu itekako prepoznaju i cijene kao glazbenika, u Hrvatskoj je doživio razočaranje. 24. 11. 2016. godine trebao je dobiti glazbenu nagradu Mega Muzika za najbolji vokal, ali nakon što je organizatorima javio da neće moći preuzeti nagradu i nastupiti na dodjeli, oni su odlučili da će nagradu dodijeliti nekome drugome.

2016. je objavljen album na engleskom jeziku “Mad Dog EP” koji je snimio s bendom Mad Dogs.

Dino Jelusić Ameriku smatra svojim “glazbenim domom” jer mu više odgovara tamošnji mentalitet. Od 2017. godine nastupa sa svojom grupom Animal Drive. U veljači 2018. godine objavili su album “Bite!” koji je samo dva mjeseca nakon objavljivanja postao najprodavaniji New Breed Rock album u Brazilu. Iste je godine održao turneju sa Steveom Smythom i njegovim bendom One Machine.

2019. godine sudjelovao je u osmoj sezoni glazbenog showa “Zvijezde pjevaju”. On i njegova partnerica, glumica Tara Thaller, osvojili su srca gledatelja i na kraju odnijeli pobjedu.

Ukratko još o Dini u natuknicama :

  • Dino Jelusic je član najprodavanijeg rock benda na svijetu – Trans-Siberian Orchestra
  • Osnivač bendova Animal Drive i Dirty Shirley
  • Najmlađi dobitnik Porina
  • Pobjednik: Dječjeg Eurosonga, New Wavea (2016), Slavjaskog Bazaara (2014)
  • Zvijezde pjevaju (2019.) i 10+ međunarodnih festivala
  • Surađivao i snimao sa : Paul Rodgers-om, Jeff Scott Soto-om, Doug Aldrich-em, Mike  Manginiem, Gus G-em, George Lynch-em, Will Hunt-om, Paul O Neillom, Magnus Karlsson-om, Deen Castronovo-om, Parni Valjak-om, Arsen Dedic-em, etc.
  • Imao je najprodavaniji album 2014.: ”Prošao sam sve”
  • Nagrada za najboljeg pjevača u Hr 2016. i 2017. by Radio HRT 2 & Fender Awards
  • Sinkronizirao preko 20 animiranih filmova i glumio u kazalištu Komedija